Reklam
Reklam
Reklam

Dr. Recep ÖZTÜRK

Dr. Recep ÖZTÜRK


ÜÇ TEK TANRILI DİNDE VAHİY ANLAYIŞI VE AKIL İLE İLİŞKİSİ

Aynı kitabı okuyan bu üç dünya, Tanrı’nın insanla konuşma biçimine farklı anlamlar biçtikleri için zorunlu olarak farklı düşünsel gelenekler inşa etmişlerdir.


İslam Düşüncesinde Vahiy: Metin, Yasa ve "Aktif Akıl"

İslam geleneğinde vahiy, Cebrail vasıtasıyla Hz. Muhammed’e harf harf, lafız lafız indirilen kesin ve mutlak İlahi Metin (Kelam) ve bir Yasa (Şeriat) olarak tecelli eder. Felsefi boyutta İbn Rüşd, İbn Sina ve Farabi gibi Meşşai filozoflar Aristoteles’in De Anima’sındaki "Faal Akıl" (Nous Poietikos) kavramını vahiy mekanizmasıyla eşleştirmişlerdir. Onlara göre vahiy, Faal Akıl ile insan aklının en üst mertebesinin (Müstefad Akıl) kurduğu ontolojik bir temastır. Vahiy doğrudan metin ve kanun olduğu için, İslam dünyasında felsefe ile din arasındaki ana gerilim "Metnin lafzı ile aklın çıkarımı nasıl uzlaştırılır?" (Te'vil meselesi) etrafında şekillenmiştir.

Hristiyanlıkta Vahiy: İnsanlaşan Söz (Enkarnasyon) ve Lütuf

Hristiyan doktrininde vahiy, öncelikli olarak bir "yazılı metin" veya kurallar bütünü değildir; vahiy Tanrı’nın Logos’unun İsa Mesih kişiliğinde bedenleşmesidir (Enkarnasyon). Kitab-ı Mukaddes vahyin kendisinden ziyade, Tanrı’nın insanlık tarihindeki bu nihai öz-tecellisinin ilham altındaki tanıklığıdır. Thomas Aquinas ve Skolastik düşünürler Aristoteles’i okurken vahyi bir "Yasa metni" olarak değil, aklın kendi doğal ışığıyla ulaşamayacağı (Üçleme, Bedenleşme gibi) "sırları tamamlayan ilahi lütuf" (gratia) olarak konumlandırmışlardır. Dolayısıyla Hristiyanlıkta akıl-vahiy çatışması, metin yorumundan ziyade doğa ile lütuf, akıl ile dogmatik gizem arasındaki denge üzerinde yürütülmüştür.

Yahudilikte Vahiy: Tarihsel Ahit ve Yaşayan Halaha

Yahudi felsefesinde (başta Musa b. Meymun / Maimonides olmak üzere) vahiy, Tanrı’nın İsrailoğulları ile tarihte yaptığı Ahit (Brit) ve bu ahdin somut tezahürü olan Tevrat (Torah) ile Sözlü Yasa (Talmud/Halaha)'dır. Vahiy, bir topluluğun yaşamını düzenleyen canlı bir hukuk ve pratik normlar sistemidir. Maimonides Mürşidü’l-Hâirîn (Şaşıranlara Kılavuz) eserinde Aristoteles metafiziği ile Tevrat’ı uzlaştırırken, nübüvveti akıl ve hayal gücünün en üst düzeyde yetkinleşmesi olarak açıklar. Yahudilikte vahiy yaşantıya ve amele dayalı bir kanun olduğu için, Aristotelesçi akıl esasen bu kanunun hikmetini ve toplumsal/ahlaki rasyonelliğini temellendirme aracı kılınmıştır.

Sonuç

Her üç gelenek de Aristoteles’in mantık, doğa ve metafizik külliyatını önlerinde bulmuş ve aynı rasyonel araçları kullanmıştır. Ancak:

  • Müslümanlar için vahiy Mutlak Lafzi Kelam ve İlahi Yasa olduğundan, felsefe metnin tevili ve akli ilimlerle uyumu üzerine yoğunlaşmıştır.
  • Hristiyanlar için vahiy Bedenleşen Logos ve Lütuf olduğundan, felsefe inanç ilkelerinin (dogmanın) rasyonel zeminini kurmaya yaramıştır.
  • Yahudiler için vahiy Tarihsel Ahit ve Hukuk olduğundan, felsefe ilahi emirlerin hikmetini ve varlıksal yapısını açıklamada araçsallaşmıştır.

Doğunun ve Batının "Ortak Çağı"nda yaşanan zihinsel ayrışmanın özü işte bu başlangıç noktasındaki "Vahiy" tanımında gizlidir. Aynı kitabı okuyan bu üç dünya, Tanrı’nın insanla konuşma biçimine farklı anlamlar biçtikleri için zorunlu olarak farklı düşünsel gelenekler inşa etmişlerdir.

 

Reklam
ÜÇ TEK TANRILI DİNDE VAHİY ANLAYIŞI VE AKIL İLE İLİŞKİSİ

ÜÇ TEK TANRILI DİNDE VAHİY ANLAYIŞI VE AKIL İLE İLİŞKİSİ

GASTROANTEP’TE SANATIN FARKLI DİSİPLİNLERİ AYNI ROTADA BULUŞTU

GÖNÜL PENCEREMİZDEN: HAYATIN KOŞUŞTURMACASINDA ÖLÇÜYÜ BULMAK

KALBİN DÜŞÜNME ORGANI OLARAK TARİHSEL SERÜVENİ

“MUAMMER KARACA TİYATRO BAYRAMI” BAŞLIYOR!

BAYRAMPAŞA’DA GÖNÜLLERE DOKUNAN İŞ BİRLİĞİ: ÖĞRENCİLERE TEKERLEKLİ SANDALYE DESTEĞİ

KIZILAY KİLİSLİ KADINLARI ÜNLÜ ŞEFLERLE BULUŞTURDU

KONYA’DA DÜNYA MUTFAĞINDAN ÖZEL BULUŞMALARA: HUQQABAZ

OF HAYRAT CEMİYETİ’NİN AHDE VEFA GECESİNDE EĞİTİME 85 MİLYON TL DESTEK

KARŞIYAKA’DAN ISPARTA’DA GURURLANDIRAN BAŞARI!

“FİYAT ARTIŞLARI VE HAYAT PAHALILIĞI DEVAM EDECEK”

EYÜPSULTAN BELEDİYESİ'NDE BAŞKAN DAHİL 13 TUTUKLAMA

ATAŞEHİR BELEDİYESİ OPERASYONUNDA 5 KİŞİ TUTUKLANDI

BÜYÜK KOLEKSİYONU İSTANBULLULARLA BULUŞTURAN “KOLEKTİFİN BELLEĞİ” SERGİSİ

İSTANBUL KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ BAYHAN’IN ŞARKILARIYLA FİNAL YAPTI

SİYASET BAKRAÇ DOLDURMA YERİ DEĞİL

SİLİVRİ’DE: İŞE ALDIĞI KİŞİLER EVİNİ SOYUP KAYIPLARA KARIŞTI!

ENFLASYON: TÜİK % 1,84 ENAG % 2,10 İTO % 2,11, KİRA ARTIŞ ORANI %31,49

BAYRAMPAŞA'DA ANLAMLI ZİYARET: EDEP'TEN YEŞİLAY'A "HAYIRLI OLSUN"

YENİ PARTİ BAYRAMPAŞA 1. OLAĞAN KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ

Reklam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 6 4 1 1 8 13
2.GALATASARAY A.Ş. 6 4 1 1 3 13
3.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 7 12
4.KOCAELİSPOR 6 4 2 0 3 12
5.CORENDON ALANYASPOR 6 3 1 2 2 11
6.FENERBAHÇE A.Ş. 6 3 2 1 10 10
7.TRABZONSPOR A.Ş. 6 3 2 1 8 10
8.KASIMPAŞA A.Ş. 6 2 0 4 2 10
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 3 2 1 1 10
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 6 2 2 2 0 8
11.ARCA ÇORUM FK 6 2 3 1 1 7
12.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 6 2 3 1 -1 7
13.GENÇLERBİRLİĞİ 6 2 3 1 -8 7
14.ERZURUMSPOR FK 6 2 3 1 -8 7
15.TÜMOSAN KONYASPOR 6 1 4 1 -4 4
16.SAMSUNSPOR A.Ş. 6 1 4 1 -6 4
17.GÖZTEPE A.Ş. 6 0 3 3 -4 3
18.EYÜPSPOR 6 1 5 0 -14 3