Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

MEHMET CEYLAN

MİLLETVEKİLLERİNE AÇIK ÇAĞRI: YA BU VEBALDE YANACAKSINIZ YA DUA ALACAKSINIZ

Mehmet Ceylan'ın köşe yazısı


Meclise gelmiş olan “Çerçeve Yasa” teklifinin hiçbir sakıncasının olmadığını anlatmaya çalışıyorlar. Evet, görünürde yasa metni, öncesinde anlatıldığı gibi bir şey içermiyor. Özellikle terörist başı Öcalan ile ilgili ya da yöneticilerle ilgili doğrudan bir madde görünmüyor. Örgütün daha çok sempatizan kesimini kapsayan bir yasa görüntüsü var. Suça bulaşmayan, asker, polis ve vatandaş öldürmeyen yani cinayet işlemeyen üyeler —tabii bunu gerçekten ayırmak mümkün mü, ayrı bir soru— ve 15 yılı geçmeyen ceza almış olanlar gibi yasa içinde görünen kısımlar var. Baktığımız zaman öyle büyük gürültü koparılacak bir şey değil gibi duruyor.

Ancak vatandaşın ve olaylara hassasiyeti olanların aklında iki önemli soru var:

  1. Bu yasa, basit suçlar kısmını öne sürerek bir yol açar ve gelecek yasalarda daha ağır suçluları ile örgüt yöneticilerini kapsar mı?
  2. Bu yasaların devamı, ülkenin bölünmesine ve devletsizleştirilmesine yol açar mı, BOP projesine entegre olur mu?

Evet, asıl sorun burada; kişiye veya örgüte özel yasa yapılması bu garabeti içinde saklıyor.

Çerçeve Yasa Eşit Vatandaşlık İlkesine Aykırıdır

Çerçeve yasa, bu haliyle akıllarda oluşan soru işaretlerinin ötesinde temel bir gerçeği ortaya koyuyor: Eşit vatandaşlık ilkesine açıkça aykırı bir durum arz ediyor.

Bugün baktığımız zaman PKK dışında onca örgüt var ve bu örgütlerin üyeleri de bu ülkenin vatandaşı. O örgüt üyeleri de şu an tutuklu ya da cezası kesilmiş halde hapis yatıyor. Bunların da çoğunluğu asker, polis şehit etmiş, vatandaşın canına kıymış eli silahlı caniler değil. Hatta bu devletin memuru, polisi, öğretmeni olanlar var.

Özellikle FETÖ terör örgütü üyelerinin neredeyse hepsi vazifesi başındayken alındı, ceza verildi ve görevlerinden uzaklaştırıldı. Hatta FETÖ terör örgütü denilen yapı, bir dönem yasal çerçevede bir STK, yasal çerçevede bir ticaret ve hizmet hareketiydi. Devleti yönetenler bu örgütün ticari yapılarına referans oluyorlar, vatandaşlar o yapılara girebilmek için siyasetten veya başka alanlardan torpil arıyorlardı. Böyle bir yapıdan terör örgütü doğdu ve etkilenmiş, inanmış insanlar görev başında toplanıp cezalandırıldı, görevlerinden atıldı.

Hizbullah gibi yapılar ise vatandaşların dini hassasiyetlerini istismar etti; insanlar bu hassasiyetlerinden dolayı örgüte üye veya sempatizan oldu.

PKK ise ne Kürt vatandaşların kültür ve inanç değerleriyle ne de milletimizin değerleriyle bağdaşan bir yapıdır. Marksist düşüncenin silahlı eylemiyle kurulmuş uluslararası bir taşerondur. Bugün geldiği noktada da Kürt vatandaşların temsilcisiymiş gibi gösteriliyor. Daha bu yasa çıkma aşamasında bile, PKK uzantısı partinin milletvekilleri gazi mecliste, İstanbul Valiliğinin okullarda namaz kılma alanlarının oluşturulması kararına karşı çıkıyor. Böyle bir inanç yoksunu ve Türk milletinin, Kürt halkının inanç ve kültür değerlerinden uzak bir yapıya af getiriliyor. Üstelik bu yasaya da "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" deniyor.

Madem böyle bir yasa yapma gereği duyuldu, aynı çerçevede genel bir infaz yasası yapılsaydı; diğer örgütler ve sade vatandaşlar da yararlansaydı. Toplum rahatlasaydı, cezaevleri ferahlasaydı. Bu yasa sadece PKK terör örgütünü kapsadığı sürece "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" olamaz. Bu yasa, bir bölünme ve kutuplaştırma yasasıdır; hep şüpheyle bakılmıştır ve bakılacaktır.

Milletvekilleri Büyük Bir Vebal Altındadır

Evet, bu yasa mecliste kabul edileceğe benziyor. Ancak denildiği gibi "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" falan değildir. Düpedüz birtakım güçlerin dayatmasıyla yapılan, gelecekte bölünmenin önünü açacak olan, eli silahlı katilleri koruyan bir yasadır. Eğer bu yasa çıkar ve eli silahlı katiller ortalıkta dolaşırsa; inandığı ve etkilendiği için örgütte yer alan, eline silah değil bıçak bile almamış ve devlet görevindeyken hapsedilen insanların, lohusa kadınların, cezaevinde büyümek zorunda kalan bebeklerin vebalinden kimse kurtulamaz.

Tüm milletvekillerine 2003 yılındaki 1 Mart tezkeresini hatırlatırız. Bedel ödemek pahasına —ki ödediler, 2007 seçimlerinde hepsi kapı dışarı edildi— elini vicdanına koyan aklı selim milletvekillerinin yaptığını yapmaya davet ediyoruz.

Ya bu vebalin ateşiyle yanacaksınız ya da bedel ödeseniz bile dua alacaksınız; karar sizin.

SANATLA YAŞAM ATÖLYELERİ’NDE 6. DÖNEM BAŞLADI

SANATLA YAŞAM ATÖLYELERİ’NDE 6. DÖNEM BAŞLADI

ESENLERLİLER YAZLIK SİNEMADA BULUŞUYOR

BEYLİKDÜZÜ’NDE YAZ SPOR KURSLARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

AYVALIK, TARİHİ GÜMRÜK MEYDANI'NA KAVUŞTU

EYÜPSULTAN’IN SPORCU GENÇLERİ BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR.

NEVŞEHİR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE SÖYLEŞİ, ATÖLYE VE ÇOCUK ETKİNLİKLERİ BİR ARADA

ANADOLU'NUN İKİ KÖKLÜ DEĞERİ AYNI HEDEFTE BULUŞTU

PUSULA YAZ OKULU KAPANIŞ PROGRAMI YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

BU HAFAT CUMA HUTBESİ "KARDEŞLİK" ÜZERİNE

BİR SUAT MAMUR VARDI “DİYECEĞİZ” AMA İŞ İŞTEN GEÇECEK

CHP BAYRAMPAŞA MERSİN BALKAN’A EMANET

İSTANBULLU EN ÇOK YEŞİL ALAN PROJELERİNE OY VERDİ

SEFO, NEVŞEHİR KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE COŞKUYU YÜKSELTTİ

ORMAN YANGINLARI İŞ DÜNYASININ RİSK HARİTASINI DEĞİŞTİRİYOR

FESTİVALDE NEVŞEHİR’İN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASINA IŞIK TUTULDU

EYÜPSULTAN’DA YKS TERCİH GÜNLERİ BAŞLADI.

KLİNİK PSİKOLOG ELİF SENA ÖZATA: “BAĞIMLILIK BİR AİLE HASTALIĞIDIR VE TOPLUMSAL DAMGALAMA İYİLEŞME UMUDUNU AZALATABİLİR”

MİLLİ EĞİTİMDE EZBER BOZAN KARAR: GÖREVDEN ALINDI, ÖĞRETMEN KADROSUNA ATANDI!

BAYRAMPAŞA KENDİNE YAKIŞANI YAPACAK: HOCA HAYRİ EFENDİ MERKEZ CAMİİ İÇİN SON ADIMI ATACAK

ANAHTAR PARTİ BAYRAMPAŞA İLÇE TEŞKİLATI KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİ

Reklam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0