Reklam
Reklam
Reklam

MEHMET CEYLAN

ASGARİ ÜCRET GARABETİ GENE ÇÖZÜMSÜZ KALACAK

Bu işi kökten çözmenin yolu sistemi değiştirip, çalışanı da işvereni de, devleti de rahatlatmak olmalıdır.


Her yıl olduğu gibi bu günlerde “asgari Ücret” tartışmaları alevli bir şekilde devam ediyor.

O kadar basit bir mesele, her yıl kangren olarak karşımıza çıkıyor, kimseyi memnun etmiyor, hatta zarar verdiği bile görülüyor.

Öncelikle asgari ücret, kimsenin memnun olmadığı ve sorunları da beraberinde getirdiği bir garabet.

Asgari ücretin zamlanması çalışanı da iş vereni de devleti de memnun etmeyen bir durumdur.

Çalışan aldığından memnun olmuyor kaderine boyun eğiyor.

Açlık sınırı altında yaşamanın yollarını arıyor.

İşverenin üstündeki vergi ve sosyal güvenlik yükü ağırlaştığı için bir şekilde çalışandan tasarruf etmenin yollarına bakıyor.

Her yıl asgari ücrete zam geldiği zaman işsizlik biraz artıyor.

İş yerleri vergi ve sosyal güvenlik ihtiyacı altında çalışan sayısıyla iş yapmaya çalışıyor yada kaçak işçi çalıştırmak zorunda kalıyor.  

Başlangıçta anlaştı gibi görünen çalışan ve işveren sonunda davalık olma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Herkeste biliyor ki, normal hayatta asgari ücret üstünde maaş alınmasına rağmen sosyal güvenlik matrahını asgari ücretten gösteriliyor, emeklilikte çalışanın aleyhine oluyor. Aldığı ücret üstünden sosyal güvenlik matrahını göstermiş olsa çalışanın eline eksik para geçiyor çalışanın aleyhine oluyor.

İşveren çalışana verdiği ücret üstünden vergi ve sosyal güvenlik yükü ağır olduğu için kaldıramaz duruma geliyor, işverenin aleyhine oluyor.

Kısacası asgari ücret karşımıza bir garabet olarak çıkıyor hiçbir sorunu çözmüyor, ne çalışanı nede işvereni memnun ediyor.

ÇÖZÜM NEDİR? %10 SİSTEM ÖNERSEK

Asgari ücret görüşmeleri sürerken, sendikalar ve siyasi partilerden  çeşitli teklifler geliyor.

Ana muhalefet partisi CHP 3.100 TL net olsun, vergi yükünü devlet ödesin diyor. Gelecek Partisi 3.300 TL teklif ediyor. Sendikalar da 3.000 TL’nin üstünde çeşitli rakamlar teklif ediyor.

Bu teklifler güzel açlık sınırı üstünde fakat asgari ücretin getirdiği sorunları çözmüyor.

İşsizliğin önüne geçmiyor, çalışanla işveren arasında doğabilecek sorunları gidermiyor.

Asgari ücretin vergi yükünü devlete yüklediğimiz zaman sonucu ne olur düşünmek lazım.

Asgari ücret sistem olarak yanlış bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Asgari ücret hem işverenin yükünü ağırlaştırıyor, çalışanın elini kolunu bağlıyor, pazarlık gücünü yok ediyor. Zaten asgari ücret üzerine çalışıyor görünen, çalışanların %80’ni asgari ücret üstünde ücret alıyor.

Çözüm aslında o kadar zor değil, yeter ki çözmek iste.

Sistemde bir değişiklik yapsak, %10 sistemi diye bir sistem koyup asgari ücreti kaldırsak. Hatta bu sistemi sadece asgari ücretle çalışanlarda değil tüm maaş sisteminde uygulasak. Hatta tüm maliye vergi sisteminde de %10 sistemi uygulasak müteşebbisin de önünü açsak.

İddia ediyorum hiç kimse kaçağa, merdiven altına gitmez, devlet şu andan daha fazla para toplar ve hiçbir müteşebbis korkmaz.

Nasıl olur?

Sistem şöyle…

Çalışan ile iş veren anlaşacak ücret belirlenmiş olsa, çalışan aldığı ücretin %10’nunu vergi, işverende verdiği ücretin %10’nunu sosyal güvenlik payı olarak verirse sorun çözülür.

2020 Yılında asgari ücretin işverene maliyeti 3.458 Lira iken çalışanın eline 2.325 geçiyor. Ardaki fark 1.134 lira. Bu farkın 441 lirası işçi payı, 693 lirası işveren payı. Net asgari ücretin yaklaşık %49’u yük olarak işverene ve çalışanın üstünde kalıyor.

%10 nispetli sistemde, brüt asgari ücret (3.458) 3.500 lira olarak kabul edelim tarafların her birine yükü sadece 350 Türk lirası.    

Tabi anlaşma asgari ücretten olmayıp, gösterim asgari ücretten olunca işverenin yükü de daha fazla oluyor. Bu sefer çalışandan tasarruf edip 5 kişi çalışması gereken yerlerde 4 kişiyle hatta 3 kişiyle iş yapmaya çalışıyor, yada kaçak işçi çalıştırıyor.

Bu işi kökten çözmenin yolu sistemi değiştirip, çalışanı da işvereni de, devleti de rahatlatmak olmalıdır.

yorumcu
28.12.2020 12:37:30
güzel bir yazı

Reklam
MİLLET BAHÇESİ OTOPARK İHALESİNDE ÇELİŞKİLİ BEYANLAR

MİLLET BAHÇESİ OTOPARK İHALESİNDE ÇELİŞKİLİ BEYANLAR

DEĞİŞİM NE ANLAMA GELİYOR: ÇÖZÜLME Mİ, ÇATIŞMA MI?

İSLÂM DÜŞÜNCESİNDE ULUHİYYET VE KELÂM

KAYSERİ KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE SANATTAN BİLİME UZANAN BULUŞMALAR

SULTANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN 15 BİN ÖĞRENCİYE KIRTASİYE DESTEĞİ

YENİLENEN İBB FATİH SPOR KOMPLEKSİ HİZMETE AÇILDI

BAKAN ERSOY DUYURDU: KORKUT ATA TÜRK DÜNYASI FİLM FESTİVALİ İSTANBUL’A DÖNÜYOR

KAHVALTIYI SÜREKLİ GEÇ SAATLERE BIRAKMAK SAĞLIĞI ETKİLER Mİ?

ZAFER KUPASI YILDIZ KIZLAR VOLEYBOL TURNUVASI SONA ERDİ

“SEÇİMLERİN YAKLAŞTIĞINI BİR KEZ DAHA ANLAMIŞ OLDUK”

DOKTORLAR 'KOŞAMAZ' DEDİ AMA O KÜLLERİNDEN DOĞDU!

ESENLER’DE OKULLAR KAMERA AĞIYLA 7/24 GÜVENDE

REMZİ ÇAYIR’DAN RUMELİ BALKAN DERNEKLER FEDERASYONUNA ZİYARET

KAYSERİ KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE GELENEKSEL SANATLARDAN ŞİİRE DOLU DOLU PROGRAM

TAYVAN’IN AKILLI ÜRETİM DEVLERİ MAKTEK AVRASYA 2026’DA TÜRK SANAYİSİYLE BULUŞUYOR

KAÇKAR BY UTMB SPORCULARI RİZE’DE HALKA BULUŞTU

BAYRAMPAŞA'DA ŞOK GELİŞME: SAKİ TEKER GÖREVDEN ALINDI

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ AKP PARTİYE GEÇTİ: DÜNDAR ZİYA GÜLTEKİN BAŞKAN VEKİLİ OLDU

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ MECLİSİ EYLÜL AYI 1. OTURUMU YAPILDI

KÜTAHYA PORSELEN, İŞ ORTAKLARI İLE ‘YENİ UFUKLAR ZİRVESİ’NDE BULUŞTU

Reklam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 4 3 0 1 6 10
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 4 3 1 0 5 9
3.KOCAELİSPOR 4 3 1 0 2 9
4.TRABZONSPOR A.Ş. 4 2 1 1 5 7
5.AMED SPORTİF FAALİYETLER 4 2 1 1 2 7
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 4 2 1 1 2 7
7.CORENDON ALANYASPOR 4 2 1 1 1 7
8.GENÇLERBİRLİĞİ 4 2 1 1 -3 7
9.FENERBAHÇE A.Ş. 4 2 2 0 2 6
10.KASIMPAŞA A.Ş. 4 1 0 3 1 6
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 4 2 2 0 -1 6
12.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 4 1 2 1 0 4
13.SAMSUNSPOR A.Ş. 4 1 2 1 -1 4
14.ARCA ÇORUM FK 4 1 2 1 -2 4
15.ERZURUMSPOR FK 4 1 2 1 -6 4
16.EYÜPSPOR 4 1 3 0 -4 3
17.GÖZTEPE A.Ş. 4 0 3 1 -4 1
18.TÜMOSAN KONYASPOR 4 0 4 0 -5 0