Reklam
Reklam
Reklam
MİLLET PARTİSİ ANAYASA MAHKEMESİNDE

MİLLET PARTİSİ ANAYASA MAHKEMESİNDE

Millet Partisi hakkını aramaya devam ediyor, Millet İttifakı “Millet” adını kullanmasın diye Anayasa Mahkemesine gitti.

TARİH: 7.04.2023 09:45
Son Güncelleme: 7.04.2023 09:45

2018 Seçimlerinde Millet ittifakı için Millet Partisi isimlerinin kullanılmaması için Yüksek Seçim Kurluna başvurmuş reddedilmişti. Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesine başvurmuş, Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararından ittifaklar seçim zamanında oluşur şu an kurumsal bir yapı yok diye başvuruyu reddetmişti. Millet ittifakını oluşturan 6’lı masa partilerine genel Başkan Cuma Nacar mektup yazarak “Millet isminin kullanılmamasını, kullanmaları halinde gasp ittifakı diyeceğiz” değişti.14 Mayıs 2023 seçim sathına girilmesiyle yine Yüksek seçim Kurluna başvuru yaptı, YSK yine reddetti. Peşini bırakmayan Millet Partisi tekrar Anayasa Mahkemesine gitti.  

Millet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nejat CEBECİ ve bir grup partili Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu ve bir basın açıklaması yaptı.

Millet Partisnin basın açıklması şöyle:  

ADALETTEN YANADIR, HAKSIZLIK YAPMADIĞI GİBİ

KENDİSİNE YAPILAN HAKSIZLIKLARA DA ASLA MÜSAADE ETMEYECEKTİR!

Millet Partisi, isminde yer alan “Millet” ibaresinin 6’lı Masa tarafından hukuka aykırı şekilde, oluşturdukları ittifakın adı olarak kullanmasının tedbiren durdurulması ve bu ismi kullanamayacaklarına dair esastan karar verilmesi istemi ile Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na başvuru yapıyoruz.

Hatırlanacağı üzere 25 Mayıs 2022 tarihinde bir başvuru yapmıştık. Bu başvurumuz üzerine YSK’ya bu adla yapılmış bir ittifak başvurusu olmadığı gerekçesi ile KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA karar vermişti.

Yani o tarihte seçim süreci başlamadığı ve ittifak başvuruları söz konusu olmadığı için karar vermenin mümkün olmadığı ifade edilmişti. Özetle Millet İttifakı yok hükmünde denilmişti.

Oysa şimdi durum değişmiştir. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan davalı partiler dilekçelerini 22.03.2023 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na teslim ederek, Millet adını İttifak unvanı olarak resmen kullanmaya başlamışlardır.

Hatırlanacağı üzere Millet Partisi olarak 29 Mart 2023 tarihinde YSK’ya, Partimizin isminin Altılı Masa tarafından hukuka aykırı şekilde ittifak adı olarak kullanılmaması için itiraz ettik, YSK ise oy çokluğu ile itirazımızı reddetti, fakat verilen red kararı, Millet Partisi’nin seçimlere katılmadığı başka zamanlardaki gerekçelere dayandırılmıştır.

Seçimlerin eşit, adil ve demokrasinin kurallarına göre yapılması siyasal sistemin meşruiyetinin en önemli dayanaklarındandır. Davalı partilerin ittifak çalışmalarında partimizin kurumsal ismi olan “Millet” isminin ittifak adı olarak kullanılması haksız ve hukuksuzdur. Diğer yandan da Anayasamızda ve AİHS ifadesini bulan örgütlenme özgürlüğünün ihlali niteliğindedir.

Bu durumun, kamuoyu tarafından yanlış anlamalara yol açacağı ve bir takım karışıklıklara sebebiyet vereceği aşikârdır. Bu karışıklığın seçim sürecinde büyüyerek devam edeceği izahtan varestedir. “MİLLET’’ isminin parti tüzel kişiliğimiz için siyasi bir marka niteliğinde olması sebebiyle “MİLLET’’ isminin davalı partilerce usulsüz, hukuka aykırı şekilde ittifak ismi olarak kullanmalarına itiraz ediyoruz.

Siyasi Partiler Kanununa ve Dernekler Kanunu’na göre, bir siyasi partinin tescilli, tüzel kişilik adının başka siyasi parti ve partilerce iltibasa, hukuk sözlüğüne göre "benzeşime” veya “karışıklığa” yol açacak şekilde kullanması asla mümkün değildir.

YSK, daha önce vermiş olduğu yakın tarihli kararlara da aykırı, kendi içinde çelişik ve tutarsız karar almıştır. Verilen karar hukuki olmayıp, siyasidir. YSK konusu ve şartları aynı olan bir hususta bazen öyle, bazen böyle bir karar veremez. Bu hukuka güven duygusunun yerle bir edilmesidir.

Millet Partisi’nin isminin bir ittifak ismi olarak kullanılmaya devam edilmesi ve bu şekilde seçimlere girilmesi halinde ileride giderilmesi mümkün olmayan aksaklıkların yaşanması; hatta hukuki ve demokratik olmayan sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. “MİLLET’’ isminin ittifak adı olarak kullanılması iltibasa yol açacağı inancıyla, “MİLLET’’ isminin ittifak adı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi ve engellenmesi için Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na başvurma zarureti hâsıl olmuştur.

İzah ettiğimiz nedenlerle; davalı altı partinin “MİLLET’’ ismini ittifak ismi olarak kullanmalarının tedbiren durdurulmasını ve esastan bu ismi kullanamayacaklarına dair karar verilmesi hususunda Anayasa Mahkemesine başvurmuş bulunuyoruz.

Kamuoyuna Saygı ile duyururuz.

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

Reklam
Anahtar Kelimeler: MİLLET PARTİSİ ANAYASA MAHKEMESİNDE
METRO TURİZM’İN PREMİUM TERCİHİ NEOPLAN SKYLINER OLDU

METRO TURİZM’İN PREMİUM TERCİHİ NEOPLAN SKYLINER OLDU

ÇOCUKLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU ALIŞKANLIKLARIN ÖNEMİ

SULTANGAZI’DE KÜLTÜR GEZILERI TAM GAZ DEVAM

İETT, ÇATALCA FİLM FESTİVALİ İÇİN YOLLARDA

BAŞKAN MESUT ERGİN: "AYVALIK, KÜLTÜR VE SANATIN BAŞKENTİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR"

AVCILAR SOSYAL TESİSLERİ, YENİLENEREK VE KAPASİTESİ ARTTIRILARAK HİZMETE AÇILDI”

ANADOLU’NUN 5 BİN YILLIK ATA TOHUMU ESKİŞEHİR TOPRAKLARINDA, GELECEĞE TAŞINIYOR

“KUR’AN’IN İZİNDE BİR ÖMÜR” TEMASIYLA 33 HAFIZ İCAZETLERİNİ ALDI

İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ TERCİH DANIŞMANLIĞI NOKTALARIYLA ADAY ÖĞRENCİLERİN YANINDA

FUZUL, TÜRKİYE GENELİNDEKİ ŞUBE SAYISINI 256’YA TAŞIDI

DAVUTOĞLU, KİRLENMİŞ SİYASİ İKLİMİN BİR PARÇASI OLMAMAK İÇİN SİYASETTEN ÇEKİLİYOR

İSTANBUL'DA TIBBİ ATIKLAR EMİN ELLERDE: İSTAÇ EKİPLERİ TOPLUYOR

TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ KONYA'DA "ÖLÜMÜNE CİNAYET" TİYATROSEVERLERLE BULUŞTU

KOŞAR ADIM LÖSEV TAKIMI İLE 48. İSTANBUL MARATONU’NDA İYİLİĞE KOŞUN

DOĞU KARADENİZ'İN EŞSİZ GÜZELLİKLERİ GO TÜRKİYE MİNİ DİZİLERİYLE DÜNYAYA TAŞINIYOR

ANADOLU'NUN DOKUMA MİRASI 4 AYDA 600 YENİ BAYİYLE BÜYÜDÜ

BOZCAADA CAZ FESTİVALİ 10. YAŞINI KUTLUYOR

ÜNIVERSITE TERCIHINDE DOĞRU KARAR GELECEĞI ŞEKILLENDIRIYOR

AYVALIK BELEDİYESİ KURSİYERLERİNDEN KEREMKÖY FESTİVALİ'NDE GÖZ DOLDURAN GÖSTERİ

BAŞKAN DURSUN TERCİH ÇADIRINDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
admin

Haber Editörü

admin

Reklam
  • EDİTÖR
  • ÖZEL HABER
  • BAYRAMPAŞA KON.ÇALIŞTAY
  • X HABER

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
Reklam