Reklam
Reklam
Reklam
5 YILDIR DARALAN İNŞAAT SEKTÖRÜ 2023 YILINDA BÜYÜMEYE HAZIRLANIYOR

5 YILDIR DARALAN İNŞAAT SEKTÖRÜ 2023 YILINDA BÜYÜMEYE HAZIRLANIYOR

Son büyüme performansına 2017 yılında imza atan inşaat sektörü, deprem sonrası konut seferberliğinin etkisiyle 2023 yılında yeniden büyüyebilir.

TARİH: 28.08.2023 21:16
Son Güncelleme: 28.08.2023 21:16
Reklam

Editör: Cihan Serdar Aktaş

Dünyanın önde gelen inşaat proje yönetim şirketlerinden Turner International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, sektördeki büyüme beklentisine rağmen inşaat maliyetlerinin yüksekliği, krediye erişim sorunu ve yüksek konut fiyatlarının büyümeyi sınırlandırabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye'de inşaat sektörü, 5 yıldır üst üste yaşadığı daralma süreçlerine rağmen tamamlanan ve devam eden büyük projeler ile dikkat çekiyor. Son 5 yılda COVID-19 pandemisi ve ekonomik sıkıntılar gibi oldukça zorlayıcı süreçlerden geçen ve sürekli yükselen maliyetlerle mücadele eden Türk inşaat sektörü, markalı konut alanındaki başarısını kurumsal ve kamusal inşaat projelerinde de sürdürüyor. 

İnşaat maliyetleri 2 yılda 3 katına çıktı

Türkiye'de son yıllarda ciddi bir küçülme trendine giren ve en son büyümenin 2017 yılında gerçekleştiği inşaat sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kılıç, ortaya çıkan bilançoda işgücü, inşaat malzemeleri ve finansman maliyetlerindeki yükselişin belirleyici faktörler olduğunun altını çizdi. Bu maliyet artışlarının inşaat projelerinde karlılığı azalttığına ve yeni projelerin başlamasını engellediğine işaret eden Kılıç şunları söyledi: 

"İnşaat maliyetleri son 5 yılda üç katın üzerinde artış gösterirken, son 2 yıldaki artış yüzde 200 civarında gerçekleşti. Maliyetlerin bu denli arttığı bir ortamda sektörü ayakta tutan şey ise konut fiyatlarının da maliyetlere paralel artış göstermesi oldu. Bu sayede işverenler ve  yükleniciler maliyet artışların olumsuz etkilerinden korunabildiler.” 

İnşaat sektörü 2023 yılında 5 yıl aradan sonra büyüyebilir

5 yıldır daralan inşaat sektörünün 2023 yılında büyüme kaydedebileceğine değinen Kılıç, “11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş depremiyle birlikte gerek deprem bölgesinde gerekse depremzedelerin göç ettiği illerde ortaya çıkan konut ihtiyacı devletimizin de desteğiyle bir konut inşa seferberliğe dönüştü. Bu nedenle 2023 yılında inşaat piyasasında büyüme olacağını ve bunun da GSYH’deki büyümeyi arttıracağını düşünüyorum. Yine de inşaat maliyetlerinin yüksekliği, krediye erişim sorunu ve konut fiyatlarının yüksekliğinin büyümeyi sınırlandırabileceği unutulmamalı.” ifadelerini kullandı.

 

“Dubai Finans Merkezindeki tecrübelerimiz İFM’de süreçlere katkı sağlıyor”

İstanbul'un finans ve bankacılık üssü olmasına katkı sağlayacak olan ve Türkiye Yüzyılı’nın vizyon projelerinin başında gelen İstanbul Finans Merkezi (İFM), Türk inşaat sektörünün son yıllardaki en önemli eserlerinin başında geliyor. 

Türkiye’de şuan en büyük üst yapı projesi olan İstanbul Finans Merkezi’nin genel program yönetimini gerçekleştiren Turner International Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç, ‘’ Stratejik öneme sahip olan İFM’de mülkiyetin Varlık Fonu'na geçmesi ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakın koordinasyonu ve Emlak Konut önderliğinde inşa süreci hızlı ilerledi. Dubai Finans Merkezindeki tecrübelerimizle sahadan gelen verileri doğru şekilde yorumlayıp projenin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olduk. Diğer yandan proje müellifleri ve müteahhitlerle iyi bir sinerji yakalamamız da projeye katma değer sağladı." dedi. 

“Türkiye bizim için stratejik bir pazar”

Tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek binalarını bünyesinde bulunduran İstanbul Finans Merkezi’nin dışında Avrupa’nın en uzun düzcam hattına ev sahipliğine yapacak olan Tarsus Düzcam ve Buzlucam Yatırımı projesinin yanında prestijli turizm kompleksleri içeren birçok projede çalıştıklarını ifade eden Kılıç, ‘’ Türkiye bizim için stratejik bir pazar.  Faaliyetlerimizi 60’dan fazla ülkede yürütürken, Türkiye ofisi olarak son 10 yıldır başarıyla tamamladığımız işlerle Türk İnşaat pazarındaki yerimizi her geçen gün daha da güçlendirdik. Amerika’daki yüklenici kimliğimizden gelen bilgi birikimimizi aktarabilmek için diğer ülkelerde sadece proje yönetimi yapıyoruz. Bu yönde her türlü üst yapı projesi için müşterilerimize katma değerli inşaat hizmetleri sağlama noktasında ise lider olmak için çalışıyoruz. Diğer yandan son yıllarda elektrikli araba yatırımlarından sonra ortaya çıkan lityum pil fabrikaları ya da veri depolamanın da bu kadar ilerlemesi ile birlikte gereksinim haline gelen data center projeleri daha fazla önem kazanmaya başladı ki kurum olarak birkaç ay önce bu alanda yeni bir projeye başladık." yorumunda bulundu.

186. Sayı

185. SAYI

184. Sayı

183. Sayı

182. Sayı

181. Sayı

180. Sayı

179. Sayı

178. SAYI

177. Sayı

176. Sayıya

175. Sayı

Reklam
KARTEPE’DE SÜPER ENDURO RÜZGARI

KARTEPE’DE SÜPER ENDURO RÜZGARI

KÜLTÜREL MİRASTAN YARATICI ATÖLYELERE MALATYA’DA FESTİVALİN İKİNCİ GÜNÜ

BEYLİKDÜZÜ’NDE ÖĞRENCİLER YAZI SPORLA GEÇİRİYOR

BUKET MÜFTÜOĞLU: SEVR’İN YIL DÖNÜMÜNDE GAZİ MECLİS’TE LOZAN’A MEYDAN OKUNUYOR!

HER ZAMAN, HERKES İÇİN, HER YERDE SPOR

AK PARTİ'NİN 25. YILINDA 39 İLÇEDE EBEDİYETE İRTİHAL EDEN TEŞKİLAT MENSUPLARI DUALARLA ANILDI

KIZILAY BAYRAMPAŞA ŞUBESİ KADIN KOLLARI’NDA BAYRAK DEĞİŞİMİ

ÇERÇEVE YASA MECLİS’TEN GEÇTİ: 468 KABUL, 88 RET 6 ÇEKİMSER OY

AK PARTİ'DEN ÜSKÜDAR BELEDİYESİ BAŞKAN VEKİLLİĞİ SEÇİMİ İÇİN SUÇ DUYURUSU

BAYRAMPAŞA’YA ÜZÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEYEN ÖZGÜR ÇELİK; SEÇMENDEN ÖZÜR DİLEDİ

MİLLET PARTİSİ : “KANSERLİ HÜCRE YASASI” ÇÖPE ATILMALIDIR!

“YANLIŞ BİR İŞ YAPILIYOR BİZ DE BU YANLIŞ İŞ KARŞISINDA TÜRK MİLLETİNİ UYARMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

HÜLYA YALIN: "43 YILDIR TÜRKİYE’DEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE BÜYÜYORUZ"

YAZ ŞENLİKLERİ KARADOLAP, SAKARYA VE SİLAHTARAĞA MAHALLELERİNİ ŞENLENDİRDİ

TÜRK KIZILAY GAZZE’DE ARTAN SALGIN HASTALIKLARA KARŞI HİJYEN KİTİ VE TEMİZ İÇME SUYU DAĞITIYOR

MALATYA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ GELENEKSEL SANATLARI ODAĞINA ALAN ETKİNLİKLERLE BAŞLADI

MHP BAYRAMPAŞA’DA İBRAHİM YEŞİL GÜVENOYU ALDI

İYİ PARTİ TERÖRLE PAZARLIK YAPILAMAZ

BAYRAMPAŞA'DA TARTIŞMALI YOL ÇALIŞMASI: UZUN ÖMÜRLÜ TAŞLAR SÖKÜLÜP YERİNE ASFALT YAPILIYOR

ESNAF İSYANDA: "KALDIRIM İŞGALİ" GEREKÇESİYLE MALLARININ TOPLANMASI ZARARA SOKTU

Video Galeri 1

Basın Toplantısı
30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK
Cihan Serdar Aktaş

Haber Editörü

Cihan Serdar Aktaş

Reklam
  • EDİTÖR
  • ÖZEL HABER
  • BAYRAMPAŞA KON.ÇALIŞTAY
  • X HABER

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.TÜMOSAN KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0