Menü Bayrampasa Gercek Gazetecilik
Tarih: 13.09.2026 15:00
KÜTAHYA YAŞAYAN MİRAS ŞÖLENİ TÜM COŞKUSUYLA BAŞLADI

KÜTAHYA YAŞAYAN MİRAS ŞÖLENİ TÜM COŞKUSUYLA BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

Laleli Camii önünden başlayan ve çini desenleriyle kaplı TOGG araçlarının da eşlik ettiği yürüyüşe; Kütahya Valisi Musa Işın, AK Parti Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Coşkun Yılmaz, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdür Selim Terzi, protokol üyeleri, halk oyunları ekipleri, Mehteran Takımı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Zafer Meydanı’nda son bulan kortej, Millî Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin konseri, halk oyunları gösterileri ve protokol konuşmalarıyla devam etti.

“Kütahya, Sınırları Aşan Asırların Birikimidir”

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Coşkun Yılmaz, şölenin 10'uncusunun Kütahya’da düzenlenmesinin anlamlına dikkat çekerek, “Kütahya, esas itibariyle Türkiye Yüzyılı'nın kadim merkezlerinden ve önemli hareket noktalarından biridir. Sınırlarını aşan asırların birikimini, ilmini, irfanını, sanatını, geliniğini ve mirasını bugüne ulaştıran ve yarınlara taşıyan bir merkezdir” dedi. Kütahya'nın Şeyhi, Âşık Paşa, Evliya Çelebi ve Ahmet Yakupoğlu gibi pek çok değere ev sahipliği yaptığını belirten Yılmaz, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kütahya Milletvekili Adil Biçer ise şehrin tarih boyunca Germiyanoğulları Beyliği'ne ve Osmanlı İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmış seçkin bir kültür merkezi olduğunu vurguladı. Son yıllarda hayata geçirilen yatırımlarla kentin her alanda muasır medeniyetler seviyesine ulaştığını ifade eden Biçer, 3 gün sürecek etkinliklerin hayırlı olmasını diledi.

Kütahya Valisi Musa Işın ise kenti “Yaşayan bir miras, gizli bir hazine, saklı bir cennet” olarak nitelendirdi. 1074 yılından bu yana Türk-İslam medeniyetinin hâkim olduğu bu toprakların şehzadeler şehri olarak tarihte önemli bir rol üstlendiğini belirten Işın, çinicilik başta olmak üzere Kütahya’nın zengin kültürel ve gastronomik değerlerinin bu şölenle en güzel şekilde tanıtılacağını ifade etti.

kütahya

Ustalar ve Eserler Ziyaretçilerle Buluşuyor

Protokol üyeleri açılışın ardından Zafer Meydanı’ndaki Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı sanatkârların stantlarını gezdi. Kütahya Eski Çini Müzesi’nde Mehmet Gürsoy’un çini, Menel Hüzmeli’nin mozaik, Ayşen Avcı Çavdar’ın ebru ile Mustafa Baştan ve 9 filografi sanatçısının İslami desenlerden oluşan sergileri incelendi.

Heyet daha sonra Kütahya Çiniciler Çarşısı’nda “Anadolu'nun Çinicileri Buluşuyor” sloganıyla bir araya gelen Türkiye’nin dört bir yanından 50 ustayı ziyaret etti. Kütahya Çiniciler Odası koordinasyonunda gerçekleştirilen ve usta ile vatandaşları buluşturan "100 sanatçı bir pano" çini boyama etkinliği de büyük ilgi gördü.

Sanatın Kalbi Zafer Meydanı’nda Atıyor

Şölen kapsamında seramik, ahşap kaşık yapımı, mücevher sâdekârlığı, deri işleme, çarpana dokuma, tespih yapımı, gümüş işleme, iğne oyası, telkâri, necef, cilt, sedefkârlık, kazaziye, bakırcılık ve hereke ipek halı dokuma gibi pek çok geleneksel el sanatından davet edilen ustalar, Zafer Meydanı’ndaki stantlarda eserlerini sergiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen organizasyon; somut olmayan kültürel mirasa yönelik toplumsal farkındalık oluşturmayı, el sanatlarını desteklemeyi ve bu eşsiz birikimi geleceğe aktarmayı amaçlıyor. Kütahya’da hâlihazırda Ulusal envantere kayıtlı 19 unsur ve 111 miras taşıyıcısı sanatçı bulunuyor.

Etkinlik alanında kurulan çocuk oyun alanlarında mangala, topaç çevirme, seksek, dokuztaş gibi geleneksel oyunlar çocuklarla buluşurken; orta oyunu ve Karagöz gösterileri de şölene renk katıyor.

Üç Gün Boyunca Konserler Coşkuyu Artıracak

Kütahya Yaşayan Miras Şöleni kapsamında Zafer Meydanı’nda düzenlenecek ücretsiz halk konserleri takvimi ise şu şekilde:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —