BİNALAR YÜKSELİYOR SORUN BÜYÜYOR
Tarih: 02.02.2018 13:29

BİNALAR YÜKSELİYOR SORUN BÜYÜYOR

Eski cezaevi alanındaki yapılan kentsel dönüşümde sıkıntılar devam ediyor.

NEDEN SIKINTILI

Eski cezaevi alanındaki yapılan kentsel dönüşümde sıkıntılar devam ediyor. Bayrampaşa Belediye Başkanlığının kendi yetkisi ve sorumluluk alanında olmamasına rağmen sahiplenilmesinden vatandaş direk belediyeyi hedef almaktadır. Bayrampaşa belediyesi bir salon toplantısında İBB yetkilisini vatandaşın karşısına çıkarıp projeyi anlatmasını sağlamalıydı. Aslında sorumluluk sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğu halde Bayrampaşa Belediye başkanı Atilla Aydıner´in sahiplenip gerek gazete manşetlerinde gerekse billboard reklamlarında ?Hayaldi gerçek oldu? gibi sloganlaşan söylemleri belediyeyi işin içine çekmiş oldu. Oldukça çok bilgi kirliliği, vatandaşın kafasını karıştıran sorular olmasına rağmen, çok istendiği halde bir salon toplantısında vatandaşa sıkıntının kendilerinden kaynaklanmadığını bir şekilde anlatmadıkları için vatandaş sorumluluğu Bayrampaşa Belediyesinde gördü.  Vatandaşların geneli beklemede olduğu halde son zamanlarda atılan SMS´ler bir şekilde bardağı taşırdığını gösteriyor.  

Aslında sıkıntı ne Bayrampaşa belediyesinin nede, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde asıl sıkıntı sitemin bir şekle oturtulmasından doğmaktadır. Halbuki merkezi hükümet tarafından kanunla belirleyeceği bir standart sisteme oturtulmuş olsaydı, kentsel dönüşümü kim yaparsa yapsın aynı sistem uygulanır vatandaş da yetkililerde bu sıkıntıyı yaşamazlardı.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN NE ANLIYORUZ?

Öncelikle merkezi hükümetin bakanlıkça yapacağı çalışmanın temelini bu soru oluşturmaktadır.

Soru; ?Kentsel dönüşümden ne anlıyoruz??

Bu sorunun cevabı bulunmadan kentsel dönüşümde sıkıntılar bitmez. Şu ana kadar ki yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşta bıraktığı algı devletin hizmet olarak sunduğu kentsel dönüşüm aslında bir ?Rantsal dönüşüm? olduğu şeklindedir. Şu ana kadar yapılan kentsel dönüşümlerde bir şekilde öncelik kar olarak görülmüş, vatandaş ciddi ödemelere zorlanmış, hatta kentsel dönüşüm alanları reklamlarla satışa sunulmuştur.

Bu sorunun cevabı; ?Zamanında yapılan gerek parselasyon, gerek imar, gerekse yapılaşma yanlışlıklarını düzeltip devletin görevi, kar hedeflemeden daha iyi bir yaşam alanı, daha iyi bir yaşam mekanı yapmak? olmalıdır.

Eğer yaşanılabilir bir kent haline gelinmesi istenirse devlet müteahhit gibi davranamaz. Kar amaçlı yapamaz. Hatta devlet bütçesinden katkı yapar. Bütçeye gelen gelirler öncelikle vatandaşın güncel ihtiyaçlarına harcanır.   Eğer kentsel dönüşüm adı altında devlet müteahhitlik yapılıyorsa o zaman vatandaşla anlaşması zor olur.

YAPILAN YANLIŞLIKLAR?

Bayrampaşa´da veya diğer ilçelerde gördüğümüz kentsel dönüşümler de ciddi yanlışlıklar göze çarpıyor. Özellikle yapılan yanlışlıkları düzeltmek yerine yanlışlıklara devam edilmektedir. Site sisteminin getirdiği yapılaşmada öncelikle komşuluk ilişkileri ortadan kalkıyor, yeni komşuluk ilişkilerinin kurulmasına mani oluyor. Aynı zamanda katlarda oluşan daire yoğunlu ve koridorların çok dar ve uzun olması ayrı bir handikap getirmektedir. Zamanında yapılan imar ve parsel yanlışlıkları başka biçimde devam ediyor. Yeni yapılaşmada mekan metrajı daha düşmektedir. Küçük metrajlı dairelerde oturmaya çalışan vatandaş, daha da metraj düşürüldüğü için yaşanmaz bir mekana kavuşmaktadır. Toplum kültürümüzde yer alan kapalı mutfaklar ve en az 2+1 daireler yerine açık mutfak ve 1+1 dairelere mahkum edilmektedir. Binaların kat yüksekliği arttığı için mevcut sokaklardan daha geniş yapılmasına rağmen, sokaklar dar görülmektedir. Bu yanlışlıkları üst üste koyduğumuz zaman vatandaşa sunulan kentsel dönüşüm modeli sadece yeni bina olarak ortaya çıkıyor ama yaşam alanına katkı sağlamıyor.  Vatandaşa sizin daireniz 300 Bin TL biz 700 Bin liralık daire vereceğiz algısından da vazgeçilmelidir.  

KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL YAPILMALIDIR?

Kentsel dönüşümde amaç daha iyi bir yaşam alanı ve yaşanabilecek mekan kurmak olmalıdır. Sadece yeni bina olmanın yanı sıra yaşam alnının da daha iyi olması gerekmektedir.

1)      İlgili bakanlık bu işi sadece yenilenme yerine yaşam alanının daha iyi olması ve vatandaşa bu hizmeti bir müteahhitlik olarak değil bir hizmet olarak sunmak için ciddi bir çalışma yapıp model çıkarmalı, bu modeli kentsel dönüşümü hangi birim yaparsa yapsın uygulaması için kanunlaştırmalıdır.

2)      Caddelerin, sokakların daha iyi kullanılabileceği, gezi ve sohbet edecekleri, komşuluk     ilişkilerinin daha kolay sağlandığı yeşil alanlı parklarıyla, araçlarını rahatça park edecekleri oto parklarıyla daha iyi bir yaşam alanı oluşturmalıdır.

3)      Geçmişte yapılan parselasyon, imar ve yapılaşma yanlışlıklarından oluşan yaşam mekanları iyileştirilmelidir. Yaşam mekanları iyileştirilirken kar amaçlı değil insanları daha iyi bir mekanda yaşamalarını sağlamak için yapılmalıdır.

4)      Yapılacak mekanlar 2 veya 3 değer sistemli bir standarda bağlanmalı, toplum değerlerimiz düşünülerek küçük metrajlar yükseltilmeli, yüksek metrajlar da düşürülmelidir. Bu işlem yapılırken maliyet hesaplarıyla yapılmalıdır.

ÖRNEK SİSTEM;

a)      80 M2 2+1 Kapalı mutfak + Balkon

b)      95 M2 3+1 Kapalı mutfak + Balkon

c)      110 M2 4+1 Kapalı mutfak + Balkon

Bu standartlara bağlanan yapılaşmaya göre 80M2, 95 M2 ve 110 M2 ortalamaya eksi, artı uygulanmalıdır. Bu bir örnektir değerler farklı düşünülebilir.

5)      Kentsel dönüşüm projeleri baştan yapılmalı, herkes kendi dairesini önceden bilmelidir. Varsa olabilecek ödemeler önceden başlamalıdır.

Örnek; 60 M2 dairesi olan bir vatandaşa 80 M2 daire verilmeli. İnşaat maliyeti misal m2 2 lira ise artan 20 M2 2 Liradan 40.000 TL olarak uygun vade ile ödeme planı yapılmalıdır. Aynı şekilde 130 M2 olan bir dairede 110 M2 Olarak vatandaşa verilmeli kalan 20 M2 gene aynı fiyatla kendisine ödeme yapılmalıdır.

6)      Vatandaşlar bilgi kirliliğine karşı korunmalı, Kentsel dönüşüme başlarken yapılması gereken resmi sözleşme yapılmalı, kafalarda soru işareti oluşmaması sağlanmalıdır.

DEĞER TESPİTİ NASIL YAPILMALI?

Kentsel dönüşüm bir ticari hizmet olmayacağı için mevcut bulunan yapılaşmanın nasıl olduğuna bakılmaksızın değerlendirilme yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm amacı yeniden yapılandırmak ise bunu devlet hizmeti olarak görülüyor ise burada yeni bina eski bina kavramı ortadan kalkmalıdır. Daha yaşanabilir bir alanı herkes kabul eder. Ama kentsel dönüşüm adı altında yaşanmaz bir mekan haline gelen yapılaşma kentsel dönüşümden ziyade yaşanmaz bir alanın başlangıcı olur. İnsanlar hallerinden zorunlu olarak memnun iken, kentsel dönüşüm adı altında zorunlu olarak yaşamaya veya terk etmeye zorlamak çok doğru bir yaklaşım değildir.

Değer tespitinde daire bazlı bakıldığı kadar arsa payı ve orada oluşacak yeni yapılaşma ve emsal artışları da göz önüne alınmalıdır.

Örnek olarak 4,5 katlı bir mahalle kentsel dönüşümde 17 kata kadar çıkıyor, yaklaşık 3 emsalı geçiyorsa ona sadece dairesini vermek, birde metrajını düşürmek hatta üste para almak çok doğru bir yaklaşım olmaz.

Müteahhitlik örneği verecek olursak, yapılacak yer 3 emsal artmış olsa vatandaş dairelerini aldıkları gibi üste daire alırlar. Kat karşılığı sisteminde dairelerin durumlarına bakılmadan her birey daha iyi bir yaşam alanı ve mekanına kavuşmalıdır.

SONUÇ

Aslında birinci derecede bakanlık tarafından standart bir sisteme oturtulmaması belediyeleri zor durumda bırakıyor. Standart bir sistem olmuş olsa tüm belediyeler o sisteme göre kentsel dönüşüm yapacağı için hiçbir ön yargı ve öngörüye mahal bırakmadan, tartışmaları beraberinde getirmeden, vatandaş ile yerel yönetimleri karşı karşıya getirmeden yapan memnun, vatandaş memnun sistemi oturtulur. Her belediye kendi kentsel dönüşümünü kendisi yaptığı için, her yapılan proje tartışmaları beraberinde getiriyor. Görüntü de kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm fotoğrafını veriyor.

 


DÜNYA ÇOCUKLARI İSTANBUL’DA BULUŞACAK

KİCK BOKS KUŞAK TÖRENİ

İMAMOĞLU TURGUT ÖZAL’I ANMA TÖRENİNE KATILDI

SULTANGAZİ'YE BAHAR GELDİ

MADEN SEKTÖRÜ 2023 YILINDA İHRACATTAKİ YARALARINI 2024 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE SARDI

HASAN MUTLU’DAN KAYMAKAM ŞENEL’E ZİYARET

EYÜPSULTAN'DA YENİ DÖNEMİN İLK MECLİSİ TOPLANDI

BAŞKAN DR. MİTHAT BÜLENT ÖZMEN “GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ” DEDİ.

BAŞKANLIĞI KAZANAN HASAN MUTLU ÜÇ REKORA İMZA ATTI, FAKAT!...

BBP BAYRAMPAŞA İLÇE BAŞKANI FUAT TUNÇ'UN BABASI VEFAT ETTİ

ATİLA AYDINER GERÇEKTEN İSTENMİYORMUŞ, AK PARTİ DE KURUMSAL DEĞİLMİŞ!...

BAYRAMPAŞA MÜLKİ AMİRLERİNİN YOĞUN BAYRAM PROGRAMI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN

HASAN MUTLU’DAN BAYRAM MÜJDESİ ÇAY 3 TL, ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ

YENİ BAŞKAN, YENİ MECLİS İLK TOPLANTI HER ŞEY OY BİRLİĞİ

İMAMOĞLU MESAİ ARKADAŞLARIYLA BAYRAMLAŞTI

EYÜPSULTAN'A YENİ BAŞKAN

BAYRAM SÜRESİNCE TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22
  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16