ADAYLARIN İLK İNTİBALARI VE VERDİĞİ MESAJLAR…
Tarih: 11.02.2024 10:41 Güncelleme: 19.04.2024 17:03

ADAYLARIN İLK İNTİBALARI VE VERDİĞİ MESAJLAR…

20 Şubat 2024 tarihinde adaylar ve listeler netleşecek. Gazetemiz adına Mehmet Ceylan adayların ilk intibaları ve verdiği mesajları, yorumladı, durum değerlendirmesi yaptı.

31 Mart Yerel seçimlerine artık çok az bir zaman kaldı. Büyük çoğunlukla, özelliklede kitlesel partiler adaylarını belirledi. Belirlenen adaylar sahaya çıktı seçmenle yüz yüze çalışmaları başladı. Bu yazımızda adayların ilk intibaları ve verdiği mesaj üzerinden analiz yapacağız. Tabi ki, daha zaman var özellikle meclis için aday listeleri ciddi etkileyeceği gerçeğini unutmamak gerekir. Yerel seçimler partilerin üstünde ilerler. Demografik yapı, adayın özelliği ve meclis aday listeler etkili olur.

Değerlendirmemizi, Bayrampaşa merkezli bir gazete olduğumuz için, Bayrampaşa özelinde değerlendireceğiz. Bayrampaşa’da şu an itibariyle 8 parti adayını belirledi, meclis listelerini hazırlıyor. Adaylardan önce listeler üzerinde bir kaç satırla değinmek gerekir. 

 

MECLİS LİSTELERİ DOĞRU VE DENGELİ YAPILMALI 

Elbette tüm partiler iddialıdır ama her dönemde CHP ve AK Parti Bayrampaşa’nın en önde gelen partileridir Mecliste de genellikle iki partinin listesi meclis mevcudiyetini oluşturur. 

Hem başkanlığa hem de meclis listesine etki edeceği için listeler doğru ve dengeli olmalıdır. Seçim zamanlarında belediye başkanlığı ve meclis üyeliğinde çok sayıda aday adayı olur. Hiçbir emek sarf etmeden, baş köşeye oturup emek verenlerin, sakin ve sessiz olanların, yani hakketmişlerin hakları yenir.

Bayrampaşa’da şu anda özellikle kitlesel olarak önde olan partilerde çok sayıda var. Tozlu yollarda yürümeden, gelip ön saflarda boy gösterip önlerde yer almak için her tür hileli yollara başvuruyorlar. İsim isim sayabiliriz ama bizi partilerin aile içine akıl verme haddimiz değil ama parti yöneticileri ve adaylar buna dikkat etmelidir.

 

MİLLİ YOL PARTİSİ ADAYI ZEKİ DENİZLİ

Daha bir çok kişinin adını bile duymadığı, bilmediği bir partidir Milli Yol Partisi. Adı duyulmamış olsa da aslında o kadar basit bir parti değildir. Milli Yol Partisi rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun davasını devam ettiren, Yazıcıoğlu’nun yol arkadaşlarının ayakta tuttuğu iki partiden biridir. Kendi imkanları içinde gösterdiği bir duruşla çalışmalarını sürdürmektedir.

 

GELECEK PARTİSİ ADAYI AYNUR TATLI

Aynur Tatlı Önceki dönemde AK Parti meclis üyeliği yaptı, sonra Gelecek Partisi Bayrampaşa İlçe Başkanlığı görevini aldı. Şimdi de belediye başkanı adayı oldu. Gelecek Partisi Bayrampaşa ilçe teşkilatı olarak çok verimli faaliyet yapmadı ilk defa seçimlere katılıyor, göreceğiz.

 

DEMOKRAT PARTİ ADAYI MÜMİN TUNABOYLU 

Demokrat Parti, Gelecek partisi gibi millet ittifakında yer aldı. Genel seçimlerde ne kadar oy aldığı, şimdi ne kadar oy alacağı belli değil. Tunaboylu ailesinden bir aday olması, demokrat Parti geçmişin en büyük ve kök merkez sağ partisi olmasıyla iddialı çıktı. 

 

ZAFER PARTİSİ ADAYI TARKAN GÜLER

Zafer Partisi 14 Mayıs 2023 Genel seçimlerinde Ata İttifakı lideri olarak seçimlere katıldı. Tarkan Güler Rumeli camiasının ve Bayrampaşa’nın tanınmış simalarından. Zafer Partisi Bayrampaşa’da %3.73  oy  oranıyla 6.724 oy aldı. Yerel seçimlere ilk defa giriyor. Genel seçimlerde aldığı oy oranını artı – eksi ne olur göreceğiz.

 

YENİDEN REFAH PARTİSİ ADAYI HAKAN ARABACI

Sanırım bu seçimlerin en tartışmalı partisi, Yeniden Refah Partisi ve Adayı Hakan Arabacı olacak gibi. 

Yeniden Refah Partisinde Önceki Dönem İlçe Başkanı İsa Çetin aday adayı olmuştu, büyük ihtimalle de aday olması bekleniyordu.

AK Parti’nin eğitimci aday adayları içinde yer alan, 2007 öncesi gençlik kolu başkanı olan Hakan Arabacı, AK Parti’nin adayının açıklanmasından sonra bir anda  rota değiştirdi, Yeniden Refah Partisi Bayrampaşa belediye başkan adayı oldu. Tartışmaları da beraberinde getirdi. 

Hakan Arabacı'nın aday olması, AK Parti’de kadın aday açıklanmasının verdiği rahatsızlık sonrası, Refah Partisi kökenli bazı AK Partililerin yönlendirdiği ve referans olduğu da kulislerde konuşuluyor. 

Tabi bu yönlendirme, Refah Partisi içinden partiye uygun birinin aday olması muhafazakar oyların YRP’ye kaymasıyla AK Parti’ye büyük zarar verir. Bunu önlemek için yapılmış bir plan gibi görünüyor. Kısa dönemli manevra yapılması, rota değiştirilmesi toplumun pek makbul karşılamadığı bir durumdur. 

Kulis konuşmaları ve değerlendirme bir yorumdur, sonucu görmeden bir şey diyemeyiz.   

Öncelikle söylemek isterim ki, partiye emek vermiş her ne olursa olsun partide hizmet etmiş İsa Çetin’e çok büyük ayıp yapıldı. Yeniden Refah gibi bir partiye yakışmadı. Hakan Arabacı büyük hata yaptı, Yeniden Refah Partisi ise büyük bir yanlış yaptı. 

Bu olayın algısı; “Menfaati için rota değiştirdi” olur.

AK Parti’de aday adayı olmasaydı bu algı olmazdı.

Genel seçimlerde ilk defa seçimlere katıldı, Bayrampaşa’da %4.02 oy oranıyla 7.237 oy almıştı. Bu oy oranını koruyabilir mi, eksi- artı ne olur? göreceğiz.

Şu an konjektör o kadar uygundu ki, Yeniden Refah Partisi Bayrampaşa’da bu hatayı yapmamış olsaydı %4.02 oranındaki oy oranını %7’lere çıkabilirdi, mecliste yer alabilirdi.

 

SAADET PARTİSİ ADAYI İSMAİL ACAR

Saadet Partisi, Gelecek Partisiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinde birlikte grup kurduğu gibi yerel seçimlerinde de birlikte hareket edeceği düşünülüyordu fakat İstanbul İlçelerinde her parti kendi adayı ile seçimlere katılıyor. Gelecek Partisi adayını daha önce açıklamıştı. Saadet Partisi de geçtiğimiz günlerde adayını açıkladı. Geçtiğimiz dönem seçimlerde aday olan, önceki dönem İlçe Başkanı İl Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Acar Bayrampaşa’da aday oldu.

Genel seçimlerde ittifak listesi içinde olduğu için oy oranı belli değil ama 2019 Yerel seçimlerinde %2.84 oy oranıyla 4.645 oy almış 3. Parti olmuştu. Oy oranı aynı kalır mı? TBMM’de olan grup etkisiyle oy oranını yukarı çeker mi? YRP’de olan belirsiz rota Saadet Partisine yarayabilir mi? Hepsi mümkündür.

 

CUMHURİYE HALK PARTİSİ ADAYI HASAN MUTLU

En çok konuşulan ve daha çok konuşulacak partilerden ve adaylardan olan CHP ve onun Adayı Hasan Mutlu Bayrampaşa’yı iktidara taşımak için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Doğru adımlar atıyor.

Hasan Mutlu çok mücadele etti, çok zorluklar ekti sonunda istediği adaylığı aldı. Bayrampaşa’da eğitimci olması, Karadeniz blokundan olması şansını oldukça artırıyor. Aynı zamanda rakip partiye oy veren seçmen profiline de uygun bir profili var.

Bütün adayları takip ediyoruz ama özellikle uç adayları bir adım önde takip ediyoruz. 

Hasan Mutlu’yu önemli ziyaretlerinde takip ettik. Her ortamda duruşu, kendinden emin kararlı olması, problemler ve yapılması gereken projelere hakim olması güven veriyor. Hiçbir soruyu cevapsız bırakmıyor. Ayrıntıları ortaya çıkmadı ama ana başlıklarıyla projeleri güven veriyor. Dersine iyi çalışmış. Sanki Bayrampaşa'da değişimin ayak seslerini duyar gibiyiz.

Doğal olarak iktidar muhalefete göre bir tur geriden başlar, geriden başladığı bu eksi turu tamamlamış ve at başı öne geçmiş görülüyor. Farkı açabilecek mi? bunu listelerini ve projelerini görünce daha iyi değerlendireceğiz.

 

AK PARTİ ADAYI İLKNUR KOVAÇ BAYRAKTAR

AK Partinin Bayrampaşa  adayı herkese sürpriz oldu ama Bayrampaşa Gündem gazetesi olarak bize sürpriz olmayan İlknur Kovaç Bayraktar adaylığının açıklanmasıyla çalışmalara başladı. 

İlknur Kovaç Bayraktar’ın adaylığının açıklanmasıyla AK parti içi bir çalkalandı, karıştı tartışmaları da berberinde getirdi. Tartışmalar 25 kişinin adının geçtiği kazanır kaybeder cinsinden olsaydı makul olurdu ama kadın aday olması üzerinden yapılması biraz çirkin oldu.

İlknur Kovaç Bayraktar adaylığının açıklanmasından sonra ilk önce resmi kurumları ziyaret etti basınla bir araya geldi, STK ziyaretleriyle seriyi sıklaştırdı. 

İktidar partisinin olmasıyla rahat bir başlangıç yaptı. 

Ziyaretlerde görüldüğü kadarıyla biraz hazırlıksız olduğu gözlerden kaçmadı. Soruları boş bıraktı. Mevcut Belediye Başkanı Atila Aydıner o boşluğu doldurdu. Bu durum olumlu bir güven vermedi. 

İktidarın verdiği bir tur önde başladığı yarışta en yakın rakibiyle kafa kafaya geldi hatta burun farkı geriye düştü. Önümüzdeki zaman içinde bu boşluğu nasıl doldurur göreceğiz. 

Listeleri görmedik, listelerin algısı nasıl olacak bakacağız ve yanlış olmasına rağmen belli bir kesimde kadın aday olmaz algısı verilmeye çalışıldı bunu kırabilecek mi? Merak ediliyor.

AK PARTİ ADAYI İÇİN EN BÜYÜK SORU?

Kamuoyunda AK Parti adayı için en büyük soru, İlknur Kovaç Bayraktar belediye başkanlığını kazanırsa mevcut yönetimi değiştirecek mi?

Kamu oyunda en çok konuşulan Atila Aydıner kendine göre yönetim ekibi oluşturamadı, hakimiyeti kuramadı, sıkıntısını yaşadı. Aynı şeyler olacak mı, İlknur Kovaç Bayraktar yönetimi değiştirip hakimiyeti alabilecek mi? 

Seçimlere yaklaşık 50 gün kala kim kimin oyunu alır, kim kazanır söylemek mümkün değil ama önceki seçimlerden farklı bir seçim olacağı kesin. Sanırım %42 civarında oy alan başkanlığı alır gibi…


Kadri yetişmiş
11.02.2024 11:03:26
Çok güzel analiz tebrikler emeğinize sağlık

Recep denizli
11.02.2024 11:27:37
BAYRAMPASA dünyanın ve turkiyenin eşsiz bir ilçesi olması adına çaba sarf eden bütün bayrampasanın değerli temsilcilerine şükranlarımı sunarım saygilarimla

İsmet Çekiç.
11.02.2024 12:49:44
Sayın M.Ceylan,güzel ve isabetli yorumlarınızla yine döktürüyorsunuz Maşallah. Birkaç gün sonra ( meclis listeleri açıklandığında) sizinde bahsettiğiniz gibi işin şekli daha da değişecek gibi görünüyor,özellikle "nasaıki Hasan Mutlunun ayak seslerini duyuyorsak" meclis listelerini iyi yapmakta başarılı olurlar ise başta YRP.Ses getirecek bir artışa ulaşacak gibi görünüyor,hemen ardından Saadet partisini de bu kervana katabiliriz. Mevcut yönetimdeki ( maddi ağırlığın bu seçimde) yenilgisi parti içi huzursuzluklara yol açacak seviyelerde olacağını düşünüyorum. Tabiki bizlerde yanılabiliriz ama "Görünen köy kılavuz istemez" diyor saygılar sunuyorum.

BAYRAMPAŞA'DAKİ PARKLARDA BAHAR TEMİZLİĞİ VE BAKIM ÇALIŞMASI YAPILIYOR

DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ, GENÇLERİ BESYO VE PMYO SINAVLARINA HAZIRLIYOR

“BENDE İSTERİM HA…”

BİLİM TEKNİK SOHBETLERİ FATİH KAFALI’YI AĞIRLADI

İNTİHAR GİRİŞİMİ BAŞARISIZ SONUÇLANDI

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YÜKSEL MANSUR KILIÇ ZİYARETİ

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ

BAŞKAN ABDURRAHMAN DURSUN GENÇLERLE BİR ARADA

BELEDİYEYE ZİYARETLER DEVAM EDİYOR

ESENLER SEMALARI TÜRK BAYRAKLI UÇURTMALARLA RENKLENDİ

İBB’DEN CUMHURİYET İÇME ARITMA SUYU TESİSİ PROJE TEMELİ

SULTANGAZİ BELEDİYESİNDEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YEMEK

GENÇLER BESYO VE PMYO SINAVINA HAZIRLANIYOR

İBB İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞINDAN ZİYARET

SABAH SAATLERİNDE YÜRÜYÜŞ YAPMAK DEPRESYONU ÖNLÜYOR

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNDE YOĞUN MESAİ

SARAYBOSNA BAŞKANINDAN BAYRAMPAŞA BELEDİYESİNE ZİYARET

BAYRAMPAŞA’DA BAŞKAN YARDIMCILARINA BAĞLI MÜDÜRLÜKLER

KAYMAKAM DR.SONER ŞENEL'DEN ZİYARET

Video Galeri 1

30 AĞUSTOS
Bayrampaşa Gündem Gazetesi Ordulular Derneğine Plaket taktimi
MİLLET PARTİSİ 11. OLAĞAN KURULTAYI
Evde Kal
DENİZLİ
KORONA
Tüm videolar...

Foto Galeri

SINAV NAYRAMPAŞA
MOZAİK FOLKLOR
KÜLÜPLER İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
BAYRAMPAŞA´DA KASTAMONU RÜZGARI
MHP BAYRAMPAŞA´YA KADINLAR
BAYRAK

İstanbul

28.04.2024

  • İMSAK 04:21
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:35
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
8.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
9.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
10.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16